GHID ORIENTATIV

 

Dezvoltaţi-vă singuri un program de studiu

Ca şi adult angajat cu normă întreagă, a studia o limbă străină în mod regulat şi pe o durată de timp rezonabilă poate reprezenta o problemă. Prin urmare, trebuie să vă dezvoltaţi un program de studiu adaptat cerinţelor proprii.

PASUL 1. În primul rând, trebuie să stabiliţi ce fel de limbaj vă este necesar cu adevărat şi ce veţi folosi în mod regulat.

Faceţi o listă cu situaţiile cu care este posibil să vă confruntaţi şi în care aveţi nevoie de limba engleză. Gândiţi-vă la momentele în care a trebuit să spuneţi ceva în engleză şi nu aţi reuşit să vă exprimaţi. De asemenea, gândiţi-vă şi la momentele sau locurile în care este posibil să folosiţi limba engleză pe viitor (de ex. în aeroport, la gară, la punctele de trecere a frontierei sau într-un club). Faceţi o listă cu aceste locuri.

PASUL 2. Este mai bine să alocaţi perioade scurte de timp în mod frecvent şi consecvent decât perioade lungi de timp în mod neconsecvent.

Mai bine petreceţi câteva minute pe zi învăţând ceva în engleză, decât 3 sau 4 ore pe lună odată. În cele câteva minute pe zi veţi învăţa mult mai multe decât într-o sesiune de 3 sau 4 ore pe lună.
Cel mai bine ar fi să vă programaţi timpul în aşa fel încât să puteţi fi consecvent în învăţare. Dacă vreţi cu adevărat să învăţaţi, veţi găsi cu siguranţă câteva minute pe zi.

PASUL 3. Întocmiţi un orar

Dacă aţi stabilit un moment al zilei propice pentru învăţare, pregătiţi un orar care să reflecte lista de necesităţi din prima etapă. Acest orar trebuie să cuprindă numai situaţiile/obiectivele pe care doriţi să le cuprindeţi în studiul dvs. Astfel, veţi putea să vă menţineţi motivaţia după ce trece entuziasmul iniţial.
Cele câteva minute pe zi trebuie să cuprindă un timp de căutare a ceea ce doriţi să învăţaţi (în cazul în care nu aveţi un instructor sau meditator pentru a vă ghida). De ex., luni puteţi căuta dialoguri legate de apelarea unui taxi. Apoi marţi, puteţi aloca cele câteva minute citind dialogurile găsite luni. Apoi, miercuri puteţi învăţa cum să răspundeţi la întrebări simple adresate de conducătorii de taxi.

PASUL 4. Nu vă fixaţi termene limită

Învăţarea unei limbi străine este un proces interminabil. În fiecare zi se poate asimila un cuvânt nou, o expresie nouă. Chiar şi cei pentru care limba engleză este limbă maternă învaţă mereu cuvinte sau expresii noi în funcţie de evoluţia limbii.
În orice caz, fiţi perseverent timp de un an de zile sau chiar trei luni pentru a vedea evoluţia. Dar nu vă planificaţi o perioadă de învăţare. Trebuie să vă faceţi un obicei din acest studiu. Aşa cum trebuie să aveţi un program de exerciţii fizice pentru a vă menţine în formă, trebuie să exersaţi în permanenţă pentru a evolua în studiul limbii engleze. Dacă parcurgeţi un curs în şase luni în mod accelerat, nu înseamnă că aţi evoluat sau că veţi putea să repetaţi cursul în aceleaşi condiţii. Procesul de învăţare a unei limbi străine este un proces permanent şi de durată.
Cel mai important este să fiţi realist/rezonabil când vă stabiliţi nişte ţinte sau dimensiuni temporale pentru atingerea unor obiective specifice. Nu vă grăbiţi să treceţi peste etapele de învăţare/asimilare.
Păstrând proporţiile şi controlându-vă aşteptările, veţi vedea că studiul limbii engleze este mult mai uşor decât vă puteţi imagina, poate chiar relaxant.